5 λόγοι για τους οποίους οι γάτες γουργουρίζουν

gata-gourgourisma

Ειλικρινά, ποιος νοιάζεται γιατί οι γάτες γουργουρίζουν; Δεν αρκεί που είναι απλά τέλειο όταν το κάνουν;

Το καλό

Το χαρούμενο γουργούρισμα. Όλοι το έχουμε ακούσει. Το γατούλι είναι απλωμένο στον ήλιο, ανοιγοκλείνει αργά τα μάτια του, με την κοιλιά προς τα πάνω, και ζουζουνίζει ασταμάτητα. Είναι ήρεμο, χαλαρό και ευτυχισμένο. Το γουργούρισμα φαίνεται να το κάνει ακόμα πιο χαρούμενο. Αλλά γιατί; Για να καταλάβουμε το λόγο πρέπει να πάμε πίσω… πολύ πίσω (θα επεκταθώ σε αυτό αργότερα).

Το κακό

Αν έχεις πάει ποτέ τη γάτα σου στον κτηνίατρο, μπορεί να έχεις παρατηρήσει ότι κάποιες γάτες γουργουρίζουν ακόμα και όταν είναι κάθε άλλο παρά ήρεμες, χαλαρές και ευτυχισμένες. Μπορεί να γουργουρίζουν και να κρύβονται ταυτόχρονα. Φαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, οι γάτες γουργουρίζουν για να εφησυχάσουν τον εαυτό τους. Αλλά τί είναι αυτό που κάνει το γουργούρισμα καθησυχαστικό;

Τα γεγονότα

Οι γάτες γουργουρίζουν ρυθμίζοντας τη ροή του αέρα μέσα από το διάφραγμά τους και πάλοντας τους μύες του λάρυγγά τους (περίπου σα να φτύνουν).
Αυτές οι δονήσεις έχουν συχνότητα περίπου 25-150 hertz (κατά μέσο όρο) που είναι ακριβώς μέσα στο εύρος δονήσεων που βοηθούν την επούλωση των ιστών και την ανάπλαση των οστών. Ας το απαναλάβω: η συχνότητα στην οποία γουργουρίζει η γάτα της επιτρέπει να επανακάμπτει πιο γρήγορα από τραύματα και μειώνει τον πόνο και το οίδημα. Τι;; (κοιτάζει τη γάτα με φόβο και δέος).
Οι κτηνίατροι πιστεύουν ότι αυτός είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι γάτες μπορούν να επιζήσουν καταστροφικές πτώσεις και έχουν λιγότερες επιπλοκές κατά τις εγχειρήσεις από ό,τι τα σκυλιά. Με έναν τέτοιο δυνατό θεραπευτικό μηχανισμό στη διάθεσή τους, δεν είναι δύσκολο να καταλάβουμε πως οι πρόγονοι των γάτων μας που ήταν γεννετικά προδιατεθειμένοι να γουργουρίζουν, ζούσαν περισσότερο από αυτούς που δε γουργούριζαν. Χιλιάδες χρόνια μετά, σχεδόν όλα τα είδη γάτας γουργουρίζουν. Εξέλιξη!!
Γίνεται λοιπόν, ξεκάθαρο γιατί κάποιες γάτες γουργουρίζουν με κάθε ευκαιρία, δεν ξοδεύει πολύ από την ενέργειά τους και πιθανότατα είναι σαν μασάζ για τα σωθικά τους. Και όπως είπαμε, τις θεραπεύει διαρκώς. Ολιστική ιατρική, όχι αστεία!

Το γατίσιο χαμόγελο

Επίσης, οι γάτες χρησιμοποιούν το γουργούρισμα ως μέσο επικοινωνίας, όπως οι άνθρωποι χρησιμοποιούν το χαμόγελο. Οι φιλικές γάτες, ή οι γατομάνες με τα γατάκια τους, πολλές φορές ξαπλώνουν δίπλα δίπλα και γουργουρίζουν μεταξύ τους καθησυχαστικα και επιβεβαιωτικά. Γι’ αυτό πολλές γάτες γουργουρίζουν όταν τις χαϊδεύεις, σου δείχνουν την ευχαρίστησή τους και τη χαρά τους. Πολλές φορές κουνάνε και την ουρά τους (όχι σαν σκύλοι εννοείται), μιάς και αυτό είναι άλλο ένα σημάδι ευχαρίστησης.

Μπόνους λεπτομέρεια χαριτωμενιάς

Έχεις μείνει ποτέ άρρωστος/άρρωστη στο κρεβάτι και ήρθε η γάτα να κουρνιάσει δίπλα σου ή πάνω σου γουργουρίζοντας; Αυτός είναι ο τρόπος τους για να σε καθησυχάσουν και – ναι, το μάντεψες – να σε θεραπεύσουν. Πήγαινε τώρα να τους πεις ευχαριστώ!

 

Πηγή: Pet City Blog


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published