Τα υπέρ και τα κατά του να αφήνεις τη γάτα σου ελεύθερη έξω!

γατα ελευθερη

Το να αφήσεις τη γάτα σου έξω από το σπίτι ή να την κρατήσεις μέσα, είναι μια σημαντική απόφαση. Ποιο είναι το όφελος να βγαίνει σε εξωτερικούς χώρους; Ποιοί είναι οι κίνδυνοι αν την αφήσεις έξω;
Πρώτα από όλα, όταν ζυγίζουμε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του να είναι ελεύθερη η γάτα, είναι σημαντικό να θυμόμαστε δύο πράγματα. Όπως οι άνθρωποι, έτσι και κάθε ζώο είναι διαφορετική προσωπικότητα και έχει διαφορετικές προτιμήσεις. Αυτό που είναι καλύτερο για μια γάτα, μπορεί να μην είναι σωστό για μια άλλη. Για παράδειγμα, αν έχεις υιοθετήσει ένα αδεσποτάκι το οποίο έχει ζήσει για καιρό έξω, είναι προφανές ότι θα θέλει να βγαίνει εκτός σπιτιού ελεύθερα. Από την άλλη πλευρά, ένα νεαρό γατάκι που δεν έχει βγει ποτέ από το σπίτι, μπορεί να μην νιώσει ποτέ αυτή την επιθυμία.
Και οι μεν και οι δε γάτες μπορούν να ζήσουν μια ευτυχισμένη ζωή, υπό την προϋπόθεση ότι θα λάβεις ορισμένα μέτρα, για να κάνεις το περιβάλλον τους όσο το δυνατόν ασφαλέστερο και δημιουργικό.

Ποιά είναι τα υπέρ του να αφήνεις τη γάτα να βγαίνει έξω;

1 Οι γάτες που βγαίνουν έξω, έχουν αναμφίβολα περισσότερες ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα με αναρρίχηση, τρέξιμο ή εξερεύνηση, Είναι ελεύθερες να περιπλανηθούν κι έχουν λιγότερες πιθανότητες να πάρουν βάρος.
2 Είναι ελεύθερη να εκφράσει τα ένστικτά της, όπως το ξύσιμο, το κυνήγι, τη διεκδίκηση περιοχής.
3 Η περίεργη, από τη φύση της, γάτα μπορεί να εξερευνήσει καινούριους χώρους και να ζήσει νέες εμπειρίες.
4 Έξω θα συναντήσει κι άλλες γάτες και μπορεί να κάνει φιλίες!

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι;

1 Τα αυτοκίνητα είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη γάτα που βγαίνει έξω. Οι δρόμοι είναι ιδιαίτερα επικίνδυνοι και μια γάτα μπορεί να τραυματιστεί από ένα αυτοκίνητο.
2 Οι γάτες κινδυνεύουν επίσης με το να κρύβονται κάτω από το καπό του αυτοκινήτου.
3 Η γάτα μπορεί να περιπλανηθεί πάρα πολύ και να χαθεί.
4 Άλλα ζώα, όπως τα σκυλιά ή επιθετικές γάτες, αποτελούν πιθανή απειλή για τη γάτα σου.
5 Μπορεί να φάει κάτι που δεν πρέπει, με χειρότερη την εκδοχή της φόλας.
6 Μερικά κοινά φυτά κήπων και λουλουδιών, είναι τοξικά για τη γάτα σου.
7 Μπορεί κατά λάθος να παγιδευτεί κάπου.
8 Είναι εκτεθειμένη σε κοινά παράσιτα όπως τσιμπούρια, ψύλλους και σκουλήκια.

Πηγή: Pet City Blog


2 σχόλια


  • Marina

    Όταν άλλαξα σπίτι ή γάτα μου πηδηξε από το μπαλκόνι,όταν κατάλαβα ότι έλειπε έψαξα να την βρω αλλά τίποτα ήταν μεγαλωμένη μέσα στο σπίτι δεν ήξερε τι θα πει έξω, την επόμενη μέρα το πρωί την βρήκα κάτω από το μπαλκόνι μια χαρά στην υγεία της περίμενε να κατέβω να την πάρω και να την ανεβασω στο σπίτι έχουν περάσει 5 χρόνια σχεδόν δεν έφυγε ποτέ ξανά


  • Παναγιώτα

    Θεωρούσα ότι καταπίεζα τον γάτο μου αν τον κρατούσα σπίτι. Γκρίνιαζε όμως όταν έβγαινε και τον φώναζα ερχόταν πίσω. Ώσπου μια μέρα τον χτύπησε αυτοκίνητο και τον έχασα σε μια στιγμή. Τα υπόλοιπα γατιά μου δεν τα αφήνω έξω από το σπίτι. Προσπαθώ να τα προφυλάξω.


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published