Ταξιδεύοντας με τη γάτα σας

gata taksidi

Οι περισσότερες γάτες δεν είναι τόσο καλοί ταξιδιώτες – συνήθως δημιουργούν ισχυρούς δεσμούς με την περιοχή τους και νιώθουν ευάλωτες όταν βρίσκονται εκτός. Η ανταμοιβή τους να μείνουν με την οικογένεια ή η προοπτική τους να εξερευνήσουν ή να περπατήσουν σε κάποιο καινούριο έδαφος, δεν ενθουσιάζει το μέσο όρο των γατών σε αντίθεση με τα «ξαδέρφια» τους, τους σκύλους.

Αν θέλετε να πάρετε τη γάτα σας μαζί σας στο τρένο, στο αυτοκίνητο ή το αεροπλάνο, θα πρέπει να διασφαλίσετε ότι είναι ασφαλής και άνετη μέσα σε ένα κλουβί μεταφοράς και βρίσκεται μέσα σε αυτό μέχρι το τέλος του ταξιδιού. Βεβαίως υπάρχει και η σπάνια περίπτωση η γάτα να ταξιδεύει συχνά με τον ιδιοκτήτη και να μην πανικοβάλλεται ή να το βάζει στα πόδια όταν βρίσκεται σε καινούριο περιβάλλον.

• Ταξιδεύοντας με αυτοκίνητο

Θα χρειαστεί να επενδύσετε σε ένα ανθεκτικό κλουβί μεταφοράς. Επίσης, λάβετε υπόψη τις καιρικές συνθήκες – τόσο κατά το ταξίδι σας, όσο και στον προορισμό σας. Αν υπάρχει πιθανότητα να έχει πολλή ζέστη, τότε χρησιμοποιήστε ένα κλουβί που να εξασφαλίζει καλή ροή αέρα – αν πρόκειται να έχει κρύο, τότε ένα κλουβί που μπορεί να παρέχει ζεστασιά ενώ εξακολουθεί να επιτρέπει μια καλή ροή αέρα, θα ήταν χρήσιμο. Τοποθετήστε το κλουβί μεταφοράς σε ασφαλές μέρος έτσι ώστε αν χρειαστεί να πατήσετε φρένο να μη συμβεί κάτι αλλά προσέξτε να μπορεί να μπαίνει αέρας. Μη βάζετε τη γάτα στο χώρο των αποσκευών, γιατί εκεί ο αερισμός μπορεί να είναι ανεπαρκής με αποτέλεσμα η γάτα να υπερθερμανθεί. Μπορείτε να ασφαλίσετε το κλουβί μεταφοράς πίσω από ένα από τα μπροστινά καθίσματα ή να χρησιμοποιήσετε τη ζώνη ασφαλείας για να είστε σίγουροι ότι το κλουβί θα μείνει σταθερό στο κάθισμα με ασφάλεια.

Γιατί νιαουρίζει η γάτα σας

Η γάτα μπορεί να νιαουρίζει στην αρχή, αλλά και καθ’ όλη τη διάρκεια του ταξιδιού – μιλήστε της ήρεμα και καθησυχαστικά αλλά μην την αφήσετε να βγει από το κλουβί μεταφοράς. Ο θόρυβος πιθανώς να σας τρελάνει αλλά η γάτα το πιο πιθανό είναι να υποφέρει. Απλά εκφράζει μεγαλόφωνα ότι δεν της αρέσει η κατάσταση! Τελικά, λόγω της συνεχούς κίνησης και του θορύβου του αυτοκινήτου πιθανώς να κοιμηθεί ή τουλάχιστον να μείνει ήσυχη. Ελέγχετε τακτικά τη γάτα, ιδιαίτερα όταν έχει ζέστη – μην υποτιμάτε το πόσο γρήγορα μπορεί να αυξηθεί η θερμοκρασία
εντός του αυτοκινήτου.

• Ταξιδεύοντας με τρένο

Προφανώς αν ταξιδεύετε με τρένο θα χρειαστείτε ένα ακόμη πιο ασφαλές κλουβί μεταφοράς για τη γάτα σας, το οποίο θα ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες για να δραπετεύσει, αλλά και το οποίο είναι επίσης ελαφρύ στη μεταφορά του. Πιθανώς να μπορέσετε να πάρετε τη γάτα με το κλουβί της μαζί σας στο κάθισμά σας αλλά αυτό εξαρτάται από τον τύπο του τρένου και τον διαθέσιμο χώρο.

• Ταξιδεύοντας αεροπορικώς

Αν προτίθεστε να ταξιδέψετε με αεροπλάνο με τη γάτα σας, τότε πρέπει πρωτύτερα να προβείτε σε έναν ιδιαίτερα καλό σχεδιασμό. Μπορεί να έχετε μια επιλογή αερογραμμών και ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να μεταφέρετε τη γάτα σας μπορεί να επηρεάσει την επιλογή σας. Οι περισσότερες αερογραμμές δεν επιτρέπουν στις γάτες να ταξιδέψουν με τους ιδιοκτήτες τους στην καμπίνα του αεροσκάφους και πρέπει να ταξιδέψουν σε ένα ειδικό μέρος που είναι θερμαινόμενο.

Οι περισσότερες γάτες ταξιδεύουν με ηρεμία, αλλά δε συστήνεται το ταξίδι μιας κυοφορούσας γάτας ή μικρών γατιών κάτω των τριών μηνών ζωής. Επίσης λάβετε υπόψη ότι δεν έχουν όλες οι πτήσεις την άδεια να μεταφέρουν ζώα οπότε η γάτα ίσως χρειαστεί να ταξιδέψει σε διαφορετική πτήση από εσάς.
Αν είναι δυνατόν κλείστε για την γάτα μια απευθείας πτήση έτσι ώστε να μην ταραχτεί κατά την μεταφορά και για να αποφύγετε τυχόν προβλήματα σχετικά με την αναμονή σε μια πολύ ζεστή ή πολύ κρύα χώρα.

• Φτάνοντας στον προορισμό σας

Όταν φθάσετε, αφήστε τη γάτα σ’ ένα δωμάτιο και βεβαιωθείτε ότι είναι ασφαλής, άνετη και δεν μπορεί να διαφύγει. Προσφέρετε νερό και λίγο φαγητό παρόλο που μπορεί να μην ενδιαφέρεται να φάει μέχρι να προσαρμοστεί. Μην την αφήσετε να βγει έξω για τουλάχιστον μία εβδομάδα και σιγουρευτείτε ότι θα μπορείτε να τη βρείτε εάν χαθεί. Σταδιακά, αφήστε την να εξερευνήσει περαιτέρω την περιοχή και χρησιμοποιήστε το φαγητό για να βεβαιωθείτε ότι δε θα πάει πολύ μακριά και θα επιστρέψει για τα τακτικά της γεύματα.

• Χρησιμοποιώντας το κλουβί μεταφοράς

Για τις γάτες, η χρήση ενός κλουβιού μεταφοράς συνήθως σημαίνει μια βόλτα στον κτηνίατρο επομένως δεν είναι συχνά πρόθυμες να μπουν μέσα σε αυτό! Δώστε χρόνο στη γάτα πριν το ταξίδι να συνηθίσει το κλουβί μεταφοράς ή το κλουβί ταξιδιού.
Καταστήστε το ως ένα ευχάριστο μέρος – ταΐστε τη γάτα με λιχουδιές μέσα σε αυτό και φτιάξτε ένα άνετο κρεβάτι με κλινοσκεπάσματα με οικεία μυρωδιά το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί στο ταξίδι. Αφήστε την πόρτα ανοιχτή και ενθαρρύνετε τη γάτα να μπει, να βγει και να κοιμηθεί μέσα σε αυτό. Έπειτα, όταν έρθει η ώρα του πραγματικού ταξιδιού, η γάτα έχει τουλάχιστον συνηθίσει το συγκεκριμένο περιβάλλον της.

Αν έχετε περισσότερες από μία γάτες είναι καλύτερα να τους έχετε ξεχωριστά κλουβιά μεταφοράς, γεγονός το οποίο επιτρέπει την καλύτερη ροή αέρα, περισσότερο χώρο και λιγότερη πιθανότητα υπερθέρμανσης. Ακόμα και οι καλύτεροι φίλοι μπορεί να αγχωθούν κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού και να συμπεριφερθούν με μη χαρακτηριστικό, ταραγμένο τρόπο μεταξύ τους. Ξεχωριστά κλουβιά μεταφοράς θα αποτρέψουν επίσης τυχόν τραυματισμούς. Αν μπορούν τουλάχιστον να βλέπουν και να ακούν η μία την άλλη, μπορεί να είναι πιο ήσυχες.

Μην δώσετε τροφή για περίπου τέσσερις με πέντε ώρες πριν το ταξίδι σε περίπτωση που η γάτα σας αρρωστήσει ενώ ταξιδεύει. Δώστε της νερό μέχρι την ώρα που θα φύγετε και κατά τη διάρκεια του ταξιδιού, αν είναι δυνατόν. Μπορείτε να αγοράσετε μπωλ τα οποία εφαρμόζουν σε κλουβιά ώστε να μην χύνεται το περιεχόμενο κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και τα οποία είναι εύκολο να τα γεμίσετε χωρίς να ανοίξετε το κλουβί.

Πηγή: PetCity Blog


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published