Πώς να μη γρατζουνάει η γάτα τα έπιπλα – 8 απλά tips

Πρωτότυπο άρθρο από τον Tsitsos The Cat

Πολλά τα μηνύματά σας με κοινή συνισταμένη το εναγώνιο ερώτημα “Πώς να μη γρατζουνάει η γάτα τα έπιπλα”. Τι να κάνουμε χιουμανιστικοί γονείς, έχουμε και εμείς οι γάτες τις ανάγκες μας διάολε. Τέτοιες νυχάρες χρειάζονται να ακονίζονται για να επιτελουν στο μάξιμουμ την αποστολή τους. 

Τι; Εσείς θέλετε να διαφυλάξετε τα έπιπλά σας;  Κανόνικά δεν θα έπρεπε να σας δίναμε καν σημασία, αλλά άντε, για χάρη της σχέσης που έχουμε εδώ και χιλιετηρίδες θα κάνουμε κάτι και για την περίπτωσή σας!

Δηλαδή τι κάτι που ολόκληρο οδηγό θα φτιάξω για χάρη σας! Ας δούμε όμως πρώτα γιατί οι γάτες κάνουν τα νυχάκια τους στα εκάστοτε έπιπλά σας!

Γιατί η γάτα μου γρατζουνάει τα έπιπλά;

1. Για να ακονίσουν τα νύχια τους

Είναι προφανές ότι οι γάτες που σέβονται τον εαυτό τους οφείλουν να κρατούν τα νύχια τους ακονισμένα έτσι ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορέσουν να σκαρφαλώσουν σε δένδρα ή να ορμήξουν στο θήραμά του ως αληθινοί θηρευτές πρώτης τάξης. Χαρακτηριστική περίπτωση τέτοιων κυνηγητικών συνηθειών ειμαι (NOT) εγώ!

Έτσι οι γάτες επιλέγουν τα έπιπλά σας για να ακονίσουν τις νυχάρες τους! Πιο συγκεκριμένα το ξύσιμο στα έπιπλα χρησιμεύει για να κοπούν τα παλιά νύχια, να αφαιρεθεί το παλιο εξωτερικό περίβλημα, ώστε να αποκαλυφθούν τα καινούρια επικίνδυνα νύχια τους!

2. Για να μαρκάρουν την περιοχής τους

Οι γάτες όπως πολλές φορές εχουμε πει ειναι πλάσματα που έχουν την περιοχή τους (αγγλιστι territorial). Στις ακρες των ποδιων τους έχουν αδένες και κάνοντας νυχάκια στα διάφορα έπιπλα βάζουν το στίγμα τους (μυρωδιά) εκεί και με αυτό τον τρόπο καθορίζουν τα όρια της περιοχής τους!

3. Για να εκτονωθούν και να γυμναστούν

Μέσα από το ξύσιμο οι γάτες εκτονώνουν την περίσσεια ενέργειας τους και ταυτόχρονα γυμνάζονται, δυναμώνοντας και διατάσσοντας τους μύες τους! Απαραίτητο για μια γάτα ικανοποιητικά προσαρμοσμένη στις απαιτήσεις του σήμερα!

4. Για να τραβήξουν την προσοχή

Αν κάθε φορά που η γατούλα σας γρατζουνάει ένα επιπλο εσείς τρέχετε κοντά της και της φωνάζετε, μπορεί να ερμηνεύσει όλη αυτή την κατάσταση ως ενα τρόπο να τραβάει την προσοχή σας. Αυτός είναι ένας ακόμη λόγος που οι γάτες γρατζουνάνε τα έπιπλά και τα χαλιά σας.

Πως να μη γρατζουνάει η γάτα τα έπιπλα - 7 απλά τιπς

Μηηηη γκρινιάζεις βρε Τασούλη μου, μπα σε καλό σου, θα σας τα πω όλα! Λοιπόν πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώνετε:

1. Χρησιμοποιήστε ονυχοδρόμιο

Θα μου πείτε ότι αυτό ειναι προφανές, αλλά οφείλω να το αναφέρω. Το ονυχοδρόμιο χρησιμοποιείται για να δώσει στη γάτα σας το απαιτούμενο (για την ευζωία της) σημείο όπου θα μπορεί ανενόχλητη να ξύσει τα νυχάκια της και να αφήσει ήσυχα τα έπιπλά και τα χαλιά σας. Αν το αγνοεί, δοκιμάστε να ρίξετε  κάτνιπ πάνω του κάνοντάς το πιο ελκυστικό γι’ αυτές!

2. Δώστε στη γάτα ορίζοντιες επιφάνειες για γρατζούνισμα

Αν η γατούλα σας αγνοήσει το ονυχοδρόμιο ίσως θα ήταν καλό να δοκιμάζατε μια οριζόντια επιφάνεια (pad) κατάλληλη για νυχάκια! Και πάλι λίγο catnip πάνω του ίσως να βοηθούσε στο να τραβήξει την προσοχή της γατούλας σας σε αυτό!

3. Επιλέξτε θέσεις για γρατζούνισμα με διαφορετικές υφές

Επιλέξτε ονυχοδρόμια και οριζόντιες επιφάνειες καλυμμένες με διαφορετικά υλικά και διαφορετικές υφές. Η εναλλαγή αυτών των επιφανειών μπορεί να κάνει τη γάτα σας να μην έχει πια την ανάγκη να επιλέξει και υφές όπως του χαλιού ή της πολυθρόνας σας. Τι υλικά να χρησιμοποιήσετε; Χαρτόνι, ξύλο σιζάλ (ένα υλικό από ίνες αγαύης)! 

4. Επιλέξτε θέσεις για γρατζούνισμα με διαφορετικές κλίσεις

Επίσης οι γάτες αγαπούν να ξύνουν τα νύχια τους σε διάφορες κλίσεις. Έτσι φροντίστε να έχετε επιλογές σημείων για ξύσιμο σε διαφορετικές κλίσεις. Ιδανικά θα πρέπει να υπάρχει μια κάθετη θέση  (ένα κάθετο ονυχοδρόμιο για παράδειγμα) μια κεκλιμένη θέση και μια οριζόντια επιφάνεια, για να καλύψετε όλες τις ορέξεις της γατούλας σας! Φροντίστε τα μέσα που θα χρησιμοποιήσετε να μην κουνιούνται εύκολα όσο η γατούλα σας γρατζουνάει

5. Καλύψτε τα σημεία που θέλετε να προστατέψετε με διπλής όψεως κολλητική ταινία

Εντοπίστε τα σημεία που ξύνει η γατούλα σας και καλύψτε τα ιδανικά με κολλητική ταινία διπλής όψεος. Το άγγιγμα της γάτας σε αυτή δεν είναι καθόλου ευχάριστο (για τη γάτα – όχι για το έπιπλό σας). Για να μην την αποκαρδιώσετε τελείως ομως, βάλτε μια επιλογή για ξύσιμο σε εκείνο το σημείο, ώστε να επιλέξει αυτήν!

6. Χρησιμοποιήστε φερομόνες στις επιφάνειες που θέλετε να προστατέψετε

Πολλοί γατοσυμπεριφοριστές προτείνουν να ρίξετε σπρέι με φερομόνες στα σημεία που θέλετε να προστατέψετε. Αυτές μπορούν να ξεγελάσουν την γάτα σας ως εξής: Μυρίζοντας τις φερομόνες θεωρούν ότι στην συγκεκριμένη περιοχή  έχει αφήσει τη μυρωδιά της μια άλλη γάτα και απονθαρρύνονται να κάνουν τα νυχάκια τους εκεί.

7. Χαλαρώστε τη γατούλα σας

Ελέγξτε τα επίπεδα στρες της γάτας σας. Συχνά το ασύστολο ξύσιμο είναι δείκτης έντασης και άγχους για τη μικρή σας φίλη. Ίσως ο ερχομός ενός μωρού, ή κάποιου άλλου παράγοντας που αγχώνει τη γατούλα σας την έχει οδηγήσει στο να καταστρέφει τις επιφάνειες του σπιτιού. Σε αυτό το σημειο πρέπει να βοηθήσετε τη γατούλα σας να χαλαρώσει!

8. Χρησιμοποιήστε προστατευτικά καναπέ από γρατζουνιές γάτας

Για την προστασία του καναπέ από γάτα (από τα νύχια της) υπάρχουν διάφορα καλύμματα τα οπία είναι αρκετά ανθεκτικά και χονδρά και μπορούν να τον προστατέψουν από την λυσσαλέα προσπάθεια της γάτας να τον γρατζουνίσει. Μερικά από αυτά μάλιστα είναι καλαίσθητα οπότε μπορείτε να δώσετε και μια διαφορετική διακοσμητική πινελιά στο χώρο! 

λπίζω όλα τα παραπάνω να σας φανούν λίαν χρήσιμα. Τελευταία άφησα την καλύτερη συμβουλη:

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΒΑΣΗ ΚΑΙ ΑΔΙΑΦΟΡΗΣΤΕ ΓΙΑ ΤΑ ΣΤΡΑΠΑΤΣΑΡΙΣΜΕΝΑ ΕΠΙΠΛΑ ΣΑΣ


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published