Οκτώ τρόποι για να δημιουργήσετε μια τέλεια σχέση με τη γάτα σας

Ανήκει η γάτα σας στην κατηγορία των γατιών που καλωσορίζουν τον κηδεμόνα τους όταν αυτός επιστρέφει στο σπίτι; Της αρέσει να κουλουριάζεται στα αγκαλιά σας το βραδάκι ή είναι λίγο απόμακρη και προτιμά να αλληλεπιδρά μαζί σας με τους δικούς της όρους; Μερικές γάτες είναι από τη φύση τους πιο στοργικές από άλλες – όπως για παράδειγμα οι σιαμέζες και οι περσικές γάτες είναι γνωστές για τη συνήθεια τους να χώνονται στην αγκαλιά του κηδεμόνα τους και μια Τονκινέζα γάτα (διασταύρωση Σιάμ και Βιρμανίας) δεν θα αγκαλιάσει μόνο, αλλά και θα νιαουρίσει! Αν η γάτα σας φαίνεται να προτιμά τη δική της παρέα, υπάρχουν ακόμα και τώρα τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δημιουργήσετε μια σχέση που θα διαρκέσει μια ζωή:

1. Ξεκινήστε να κοινωνικοποιείτε τη γάτα σας από μικρή ηλικία

Όταν φέρετε για πρώτη φορά τη γατούλα σας στο σπίτι σας, αφήστε την να εξοικειωθεί με τις νέες εικόνες, μυρωδιές και ήχους - εξερευνώντας το νέο της περιβάλλον με τους δικούς της όρους. Για τις λίγες πρώτες μέρες, κρατήστε την σε ένα μονό δωμάτιο του σπιτιού που όμως εννοείται θα διαθέτει όλους τους πόρους της και στη συνέχεια, αφήστε την ελεύθερη σε όλο το σπίτι και συστήστε τη στα υπόλοιπα κατοικίδια του σπιτιού (αν υπάρχουν). Επιτρέψτε σταδιακά τα χάδια και τις αγκαλιές από εσάς και τα άλλα μέλη της οικογένειας σας χωρίς να την αναγκάζετε σε οποιαδήποτε αλληλεπίδραση. Αν στα άλλα μέλη της οικογένειας ανήκουν και παιδιά, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζουν ότι δεν θα πρέπει να τραβολογάνε το γατάκι, καθώς αυτό μπορεί να βλάψει τη φιλία και να τρομάξει το υπέροχο πλασματάκι!

Οκτώ τρόποι για να δημιουργήσετε μια τέλεια σχέση με τη γάτα σας 2

2. Βεβαιωθείτε ότι έχετε όλα όσα επιθυμεί η καρδούλα τους, από την αρχή

Τα μπολ του φαγητού και του νερού πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμα (και μακριά από τα άλλα κατοικίδια) και να θυμάστε ότι χρειάζεστε από έναν πόρο για κάθε κατοικίδιο ζώο, καθώς και ένα επιπλέον! Το ίδιο ισχύει για τις αμμοδόχους, τα ονυχοδρόμια και τις φωλιές τους. Το να υπάρχουν όλα όσα χρειάζονται κάνει το γατάκι σας να αισθάνεται ασφαλές και ότι έχει τον έλεγχο – πράγμα που θα κάνει πιο πιθανό να χαλαρώσει, που με τη σειρά του θα επιτρέψει στο γατάκι σας να αναδείξει την κοινωνική του πλευρά!

3. Μάθετε τη γλώσσα της γάτας σας!

Η θέση της ουράς, των ματιών και των αυτιών τους λένε χίλιες λέξεις και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πότε η γάτα σας είναι ευτυχισμένη ή πότε δείχνει σημάδια άγχους. Γνωρίζατε ότι αν ανοιγοκλείσετε πολύ αργά τα μάτια σας σε μια γάτα, της λέτε "σ 'αγαπώ", αλλά μην την κοιτάζετε απευθείας καθώς το εκλαμβάνουν ως απειλή και θα φύγουν. Τα μισόκλειστα μάτια, τα αυτιά στραμμένα προς τα εμπρός και τα χαλαρά μουστάκια είναι όλα σημάδια ότι το γατάκι σας είναι χαλαρό και ευχαριστημένο!

4. Μην την πιέζετε!

Αφήστε τη γάτα σας να κάνει την πρώτη κίνηση και μην την πιάσετε και προσπαθήστε να την αναγκάσετε να καθίσει στην αγκαλιά σας! Αφήστε την να σας έρθει με τους όρους της (μια μικρή απόλαυση μπορεί να την δελεάσει αρχικά!) Αλλά και να την αφήσετε ελεύθερη όταν αρχίσει να στριφογυρίζει για να ξεφύγει. Αυτό θα βοηθήσει στην ενίσχυση της εμπιστοσύνης της σε σας και θα κάνει πιο πιθανό να θέλει να σας αγκαλιάσει στο μέλλον.

Οκτώ τρόποι για να δημιουργήσετε μια τέλεια σχέση με τη γάτα σας 8

5. Μάθετε το αγαπημένο της μέρος για χάδια.

Μήπως η γάτα σας μετατρέπεται μερικές φορές σε μηχανή γουργουρητών; Γενικά, οι γάτες θέλουν να τις αγγίζουν και να τις χαϊδεύουν γύρω από τη βάση των αυτιών τους, γύρω από τα μάγουλά τους και κάτω από το πηγούνι – όπου βρίσκονται οι αδένες του προσώπου τους. Δεν θέλουν να τις χαϊδεύουν στην κοιλιά, στην ουρά ή στην πλάτη τους. Μερικές φορές μπορεί να είναι τόσο χαλαρές που ξαπλώνουν αφήνοντας εκτεθειμένη την κοιλίτσα τους, αλλά μην ξεγελαστείτε - αυτό δεν είναι πρόσκληση για να τις χαϊδέψετε εκεί και αν το κάνετε, είναι πολύ πιθανόν να βρεθείτε με νυχιές!

6. Αφιερώστε έστω και λίγο χρόνο στο γατί σας!

Οι περισσότερες γάτες είναι πιο δραστήριες την αυγή και το σούρουπο. Μπορεί να σας φαίνεται ότι είναι παλαβούτσικες, όταν στριφογυρίζουν στο σπίτι με μεγάλη ταχύτητα, την ώρα που εσείς κοιμάστε ή που θέλετε να χαλαρώσετε. Ωστόσο, αυτό είναι το φυσικό τους ένστικτο και αν ήταν στην άγρια φύση αυτές τις ώρες θα κυνηγούσαν. Αποφύγετε λοιπόν να παίζετε με τη γάτα σας αυτές τις ώρες. Το καλύτερο είναι να παίζετε με τη γάτα σας δυο φορές κατά τη διάρκεια της ημέρας - μόλις 10 με 15 λεπτά παιχνιδιού με το αγαπημένο της παιχνίδι και αυτό θα βοηθήσει να την κουράσετε, θα δημιουργεί μια ρουτίνα και θα αναπτύξει ένα δέσιμο με τη γάτα σας.

7. Να είστε προσιτοί στη γάτα σας!

Καθίστε κοντά στο αγαπημένο μαξιλάρι της γάτας σας ή την κουβέρτα της και περιμένετε να σας πλησιάσει. Καθώς θα αφήσετε τη μυρωδιά σας στην κουβέρτα της, αν δημιουργήσει θετικούς συνειρμούς, πιθανότατα θα αισθάνεται την προδιάθεση να σας πλησιάσει. Μπορείτε να τη δελεάσετε με μια μικρή γευστική απόλαυση έτσι μόλις μυρίσει το χέρι σας, μάλλον θα αισθανθεί πιο ευτυχισμένη πλησιάζοντας σας για να εξερευνήσει περισσότερα. Μην κάνετε γρήγορες κινήσεις και μην ξαφνιάζετε τη γάτα σας, καθώς αυτό θα την απομακρύνει, αλλά αφιερώστε χρόνο και δημιουργήστε ένα χαλαρό και ήρεμο περιβάλλον.

Οκτώ τρόποι για να δημιουργήσετε μια τέλεια σχέση με τη γάτα σας 7

8. Βοηθήστε την στην περιποίηση της.

Οι γάτες είναι πολύ καθαρά πλάσματα και περνούν πολύ χρόνο καθαρίζοντας και περιποιώντας τον εαυτό τους. Όταν έχετε αναπτύξει στενότερο δεσμό με τη γάτα σας και αισθάνεται ευχάριστα να καθίσει στην αγκαλιά σας, δοκιμάστε λίγο να την περιποιηθείτε! Αυτό όχι μόνο θα κάνει τη σχέση σας στενότερη, αλλά η τακτική περιποίηση θα αποτρέψει το μπερδεμένο τρίχωμα, θα μειώσει την τριχόπτωση και θα βοηθήσει την εξάπλωση των φυσικών ελαίων στο δέρμα και στο τρίχωμα της.

Αναπτύξτε τη σχέση σας με τη γάτα σας

Ο τρόπος για να αναπτύξετε τη σχέση σας με τη γάτα σας είναι πραγματικά πιο απλός και εύκολος από όσο νομίζετε: εν συντομία, δώστε της χώρο όταν το χρειάζεται, φροντίστε τη και βεβαιωθείτε ότι έχει όλα όσα χρειάζεται και προσφέρετε της μερικές ωραίες γευστικές απολαύσεις και χρόνο παιχνιδιού και σύντομα θα έχετε μια εξαιρετική σχέση μαζί της!

Πηγή: Feliway Blog


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published