Οι γάτες χωρίζονται σε 5 κατηγορίες χαρακτήρα

Οι γάτες είναι αλλοπρόσαλλες… οι γάτες είναι περίεργες… οι γάτες είναι ύπουλες… Τι είναι τελικά οι γάτες; Ερευνητές κατέληξαν πως υπάρχουν 5 κατηγορίες χαρακτήρα που μοιράζονται όλες ανεξαρτήτως οι γάτες. Η δική σου που ανήκει;
Ακόμα και οι άνθρωποι που λατρεύουν τις γάτες έχουν αρκετές ιστορίες να διηγηθούν που αρχίζουν ή τελειώνουν με την φράση «Δεν ξέρω γιατί το κάνει αυτό αλλά…». Και αυτό το «αλλά» αρκεί για να σε τρελάνει!

Πολλές συμπεριφορές φαίνονται ανεξήγητες και πολλοί πιστεύουν πως οι γάτες δεν προσφέρονται ως «ανοιχτό βιβλίο για διάβασμα», εν αντιθέσει με τους μεγαλύτερους ανταγωνιστές τους, τους σκύλους!

Εδώ ευτυχώς η επιστήμη βρήκε τις εξηγήσεις που ίσως βοηθήσουν να καταλάβουμε μερικά πράγματα για τον «μεγάλο και τρομακτικό άγνωστο»: την γάτα μας! Η Dr. Lauren Finka, ειδικός σύμβουλος συμπεριφοράς στο Πανεπιστήμιο του Lincoln, διεξήγαγε μία έρευνα με ανάμεσα σε 200 ιδιοκτήτες γάτας και κατέληξε πως αν και εφτάψυχες, έχουν μόλις πέντε μοτίβα συμπεριφοράς!

Χρησιμοποιώντας ερωτηματολόγια, συνεντεύξεις και παρατηρώντας την καθημερινότητα των οικογενειών με τα ζώα τους, κατέληξε σε μερικές ενδιαφέρουσες απαντήσεις. Η Dr. Finka, έχει για χρόνια προσφέρει τις υπηρεσίες της σε καταφύγια γάτας, βοηθώντας στην κατανόηση του χαρακτήρα και την διόρθωση προβληματικών συμπεριφορών που έχουν, για να μπορέσουν να υιοθετηθούν.

Για την διαμόρφωση της προσωπικότητας και του χαρακτήρα μίας γάτας, συντελούν 3 κύριοι παράγοντες. Η ανατροφή της, η συμπεριφορά των ανθρώπων της και τα γενετικά της χαρακτηριστικά. Αν και παρατηρούνται αρκετές παραλλαγές, οι βασικές κατηγορίες παραμένουν 5 και αναγνωρίζοντας τις, μπορούμε να κατανοήσουμε πολλά.

Η ανθρωποκεντρική γάτα

Όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο! Δεν της αρέσει απλά η ανθρώπινη παρουσία και το ενδιαφέρον, τα απαιτεί! Της αρέσουν τα χάδια, η προσοχή και οι αγκαλιές και ανταποδίδει με κουτουλιές, γουργουρίσματα και ατελείωτες συνεδρίες «ζυμώματος», όταν δεν κοιμάται, κοντά σου, δίπλα σου, πάνω σου! Της αρέσουν τα «ζωντανά» σπίτια και τα αγαπημένα της σημεία είναι όλα επάνω σου!

Είναι αδύνατον να κάνεις δουλειά όταν βρίσκεται κοντά σου και διεκδικεί πάντα την προσοχή σου. Καμαρώνει όταν την επαινούν για την χάρη της και μαραζώνει όταν λείπεις. Είναι αδύνατον ακόμα και αν το θες να της αντισταθείς. Το μυστικό είναι να έχει κοινωνικοποιηθεί από μικρή και να έχει εκτεθεί στην ανθρώπινη επαφή και παρουσία.

Η μητέρα όλων των γατών

Όπως και η Ανθρωποκεντρική γάτα, αποζητάει συνεχώς την συντροφιά, αλλά επιλέγει αυτή των ομοίων της περισσότερο από αυτή των ανθρώπων. Η συμπεριφορά αυτή δεν θεωρείται φυσιολογική για μία άγρια γάτα, αλλά όσες έχουν μεγαλώσει σε προστατευμένο περιβάλλον με πολλές γάτες δεν είναι περίεργο να την αναπτύξουν. Της αρέσει να παίζει και να φροντίζει όλες τις υπόλοιπες γάτες, τις οποίες δεν θεωρεί απειλή.

Θα την δεις συνήθως να ακουμπάει τη μύτη της με άλλες γάτες, να τους πλένει τα αυτιά, να «ζυμώνει» τις κοιλιές τους και να κοιμάται κουλουριασμένη μαζί με τις φιλενάδες της. Όσο περισσότερες, τόσο το καλύτερο! Είναι η «μάνα του λόχου» και έχει κερδίσει τον σεβασμό όλων των υπολοίπων. Και εδώ το μυστικό είναι η σωστή κοινωνικοποίηση από μικρή ηλικία, με γάτες και γατάκια, αλλά και πάλι μπορεί να έχει «ιδιαίτερες» προτιμήσεις προς κάποιες άλλες συγκεκριμένες.

Η ιδιόρρυθμη γάτα

Δεν είναι ο πιο εύκολος χαρακτήρας γιατί χρειάζεται προσεκτικό χειρισμό. Όσοι δεν γνωρίζουν πολλά για τις γάτες θεωρούν πως όλες «πέφτουν» σε αυτή την κατηγορία. Η ιδιόρρυθμη γάτα , δεν είναι δεκτική στις αλλαγές, έχει αρκετές ιδιοτροπίες και δεν αρέσκεται πολύ στην επαφή με ζώα ή ανθρώπους.

Βρίσκεται συχνά σε «κατάσταση επιφυλακής» καθώς μέσα στο κεφάλι της, όλα είναι εν δυνάμει απειλές. Χρειάζεται αρκετή υπομονή και προσοχή για να κερδίσεις την εμπιστοσύνη τους. Δεν είναι ανθρωποφοβικές, αλλά αρκετά ανεξάρτητες και προτιμούν την ηρεμία τους. Θα σου χαρίσει την προσοχή της όταν εκείνη το επιλέξει και πρέπει να την αφήνεις να παίρνει πρωτοβουλίες.

Η περίεργη γάτα

Χώνει τη μύτη της κυριολεκτικά παντού! Στην τσάντα σου, στην ντουλάπα, στον νεροχύτη, σε κάθε κουτί ακόμα και σε σημεία που δεν πιστεύεις ότι χωράει! Όλα έχουν ενδιαφέρον, και πρέπει να τα εξερευνήσει. Το ιδανικό της περιβάλλον έχει θορύβους, έντονες μυρωδιές και εναλλασσόμενες εικόνες.

Της αρέσει οτιδήποτε καινούριο, οι συνεχείς μετακινήσεις, οι άνθρωποι που πάνε και έρχονται . Τα πάντα είναι παιχνίδι και θέλει να κάνει καινούριες γνωριμίες με όποιον μπαίνει στο χώρο. Είναι παιχνιδιάρες και εξωστρεφείς και ανακαλύπτουν όσα δεν γνωρίζεις πως έχεις μέσα στην τσάντα σου.

Η γάτα κυνηγός

Όλες οι γάτες έχουν φυσικά ένστικτα κυνηγού αλλά η συγκεκριμένη έχει πάρει αριστείο απόδοσης! Της αρέσει να κατατροπώνουν το θήραμα τους που μπορεί να είναι οποιοδήποτε παιχνίδι, κατά προτίμηση αληθοφανές! Αρπάζει τα παιχνίδια της με τα δόντια, ενώ ταυτόχρονα κλοτσάει με δύναμη, όπως θα έκανε σε μία πραγματική επιδρομή στη φύση.

«Καραδοκεί» στις σκιές και καταδιώκει οτιδήποτε κινείται και σου τα φέρνει σαν «δωράκι» πιστεύοντας πως προσφέρει μεγάλη υπηρεσία στο σπιτικό σου! Είναι ιδιαίτερα ευφυής και της αρέσουν οι προκλήσεις. Ένα ανοιχτό αλλά προστατευόμενο περιβάλλον που προσφέρει τα κατάλληλα ερεθίσματα είναι το ιδανικό περιβάλλον για εκείνη, καθώς η δράση και το μυστήριο τρέχουν στο αίμα της.

Πηγή mediafree.gr


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published