Κοινωνικοποίηση Σκύλου υπό ΘΕΤΙΚΟ πρίσμα
Κοινωνικοποίηση υπό ΘΕΤΙΚΟ πρίσμα
Γράφει ο Νικηφόρος Ορφανάκος – Εκπαιδευτής Σκύλων & Αθλητής Agility
Η κοινωνικοποίηση είναι ύψιστης σημασίας για τη σωστή νοητική και κοινωνική ανάπτυξη των σκύλων και πρέπει να παρέχεται υπό τις σωστές συνθήκες.
Τα λάθη στα πλαίσια της κοινωνικοποίησης, ακόμη και αν υπάρχουν οι καλύτερες προθέσεις, μπορούν να αποβούν σε αρνητικές συμπεριφορές όπως το να γίνει ο σκύλος πολύ φοβικός ή ακόμη και πολύ επιθετικός.
Η καλή κοινωνικοποίηση εισάγει το κουτάβι ή το σκύλο σε κάτι καινούργιο, του προκαλεί την περιέργεια! Όπως με όλα τα «καινούργια», η περιέργεια αυτή είναι δίκοπο μαχαίρι. Θα αφήσει καλή ή κακή εντύπωση; Για να εξασφαλίσουμε την επιθυμητή έκβαση, θα πρέπει να επιδιώκουμε η διαδικασία της κοινωνικοποίησης να είναι μια θετική εμπειρία για το σκύλο.
Πώς, λοιπόν, φροντίζουμε να είναι η κοινωνικοποίηση μια θετική εμπειρία; Το όλο μυστικό έγκειται στο να αφήνουμε το κουτάβι να «κερδίσει» σε κάθε πρόκληση που συναντά. Το επισημαίνουμε αυτό, γιατί πολύ συχνά παρασυρόμαστε από τη λαχτάρα μας να φέρουμε το κουτάβι μας σε επαφή με πολλά καινούργια πράγματα χωρίς να δίνουμε σημασία στο πως νιώθει το κουτάβι καθώς βιώνει την κάθε καινούργια εμπειρία και αν αισθάνεται ότι την «κατακτά».
Για να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος ή και το κουτάβι βιώνει μια θετική εμπειρία, καλό είναι να το εισάγουμε σε περιστάσεις που πιστεύουμε ότι μπορεί να διαχειριστεί με επιτυχία. Καλό είναι επίσης να προσπαθούμε να κάνουμε τις ασκήσεις κοινωνικοποίησης όσο το δυνατόν περισσότερο ελέγξιμες. Όταν, για παράδειγμα, το κουτάβι μας γνωρίσει – ειδικά για πρώτη φορά – άλλα σκυλιά, είναι προτιμότερο να του δίνουμε την ευκαιρία για διαλείμματα ενδιάμεσα στο παιχνίδι ώστε να μην υπερενθουσιαστεί και «χάσει τον έλεγχο». Η συμπεριφορά των άλλων σκύλων είναι άλλο ένα στοιχείο μείζονος σημασίας κατά τη διαδικασία κοινωνικοποίησης. Βλέποντας δύο σκυλιά να παίζουν, πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι δεν εκδηλώνει το ένα ή το άλλο επιθετική ή κυριαρχική συμπεριφορά; Πώς μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο σκύλος μας βιώνει μια ευχάριστη και θετική εμπειρία;
Σε κάθε περίπτωση, είναι καλό να μπαίνουμε στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης με γνώμονα και στόχο το να χτίσουμε την αυτοπεποίθηση του σκύλου εκτείθοντας τον σε πολλά και διάφορα ερεθίσματα, ασυνήθιστες περιστάσεις και εμπειρίες. Εν τέλει, όμως, τα σημεία προσοχής είναι τέτοια που καλό θα είναι να απευθύνουμε σε ειδικούς που έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να διαβάζουν και να ερμηνεύουν τη γλώσσα του σώματος των σκύλων και να μας καθοδηγούν αναλόγως.
*Φωτογραφία: Αναστασία Κωστάκη – Petphoto.gr στις εγκαταστάσεις του Mr. Dog Place
Πηγή: Mr. Dog Place
Σχολιάστε