Η ηλικία της γάτας σε ανθρώπινα χρόνια

Χρόνια Γάτας και ανθρώπινα χρόνια

Έφτασε η ώρα να πιάσουμε ένα θέμα που απασχολεί αρκετούς χιουμανιστικούς γατογονείς! Πόση είναι η ηλικία της αγαπημένης σας γάτας μεταφρασμένη σε χιουμανιστικά χρόνια ζωής. Επειδή είστε τοόοοσο αλαζόνες θέλετε όοοολα να τα ανάγετε σε ανθρώπινα δεδομένα. 

Και εγώ επειδή είμαι πολύ καλός μαζί σας δεν άντεξα να μην σας δώσω τις απαντήσεις που θέλετε! 

Λοιπόν, αντίθετα με τα κοινώς θρυλλούμενα ο μπούσουλας ‘1 χρόνος γατοζωής αντιστοιχεί σε 7 χιουμανιστικά χρόνια’ είναι αρκούντως χονδροκομμένος! Σίγουρα μια γάτα που έχει ζήσει 12 μήνες είναι απερίγραπτα πιο ώριμη απο ένα παιδί 7 χρονών και μάλλον μοιάζει περισσότερο σε ωριμότητα με ενα δεκαπεντάχρονο έφηβο. 

Οι γενικοί κανόνες που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ώστε να υπολογίσετε σε πόσα χρόνια χιουμανιστικής ζωής αντιστοιχεί η ηλικία της γατούλας σας είναι οι ακόλουθοι:

  • Τα πρώτα δύο χρόνια της γάτας αντιστοιχούν σε 24 χιουμανιστικά χρόνια ζωής
  • Από κει και πέρα κάθε γατίσιος χρόνος αντιστοιχεί σε 4 χρόνια

Δείτε και τον παρακάτω πίνακα για να μην χρειαστεί να κάνετε εσείς τις πράξεις!

 

Μελετώντας τον πίνακα μπορείτε να καταλάβετε εύκολα πότε μια γάτα είναι ενήλικη (αφού γίνει 3 χρονών), πότε μια γάτα είναι πια υπέργηρη (μετά τα 15 χρόνια) κλπ

Πως να καταλάβεις την ηλικία μιας γάτας - Σημάδια γήρανσης της γάτας

Ο πιο απλός τρόπος να καταλάβετε την ηλικία μιας γάτας είναι να την πάτε στον κτηνίατρο και να σας πει αυτός. Όμως αν θέλετε με το ζόρι να αποφανθείτε εσείς για την ηλικία της πρέπει να λάβετε υπόψιν τα παρακάτω:

1. Δόντια

Αν και τα δόντια δεν μπορούν να αποκαλύψουν την ακριβή ημερομηνία γέννησης μια γάτα ωστόσο δίνουν σοβαρές ενδείξεις. 

• Τα πρώτα δόντια ενός γατακιού εμφανίζονται μεταξύ δύο και τεσσάρων εβδομάδων

• Τα μόνιμα ολόλευκα δόντια εμφανίζονται μετά τους 4 μήνες

• Οι πρώτοι κίτρινοι λεκέδες εμφανίζονται μεταξύ των ηλικιών του ενός και των δύο ετών!

• Αν μια γάτα έχει λεκέδες σε όλα τα δόντια της ειναι πιθανώς μεταξυ τριών και πέντε ετών

• Οι πρώτες ελλείψεις σε δόντια εμφανίζονται σε ηλικίες μεταξύ δέκα και δεκαπέντε ετών. Η γατούλα πια είναι ένας σεβάσμιος ηλικιωμένος! Να σημειώσω ότι εγώ ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ να μεινω φαφούτα!

Ωστόσο ο μπούσουλας των δοντιών δεν είναι αλάνθαστος. Ανάλογα με τον τρόπο ζωής της γάτας μπορεί μια γάτα νεώτερη να έχει πιο ταλαιπωρημένα δόντια από μια μεγαλύτερη!

2. Μάτια

Παρόλο που τα δόντια μπορεί να πουν ψέμματα για την ηλικία της γάτας, ο συνδυασμός όμως με στοιχεία από τα μάτια της γάτας μπορεί να βοηθήσει για σωστότερο προσδιορισμό της ηλικίας της αγαπημένης σας γατούλας. Η διαφορά μεταξύ μιας λιας, αψεγάδιαστης ίριδας και μιας ίριδας με ανωμαλίες μπορεί να δώσει μια χρήσιμη ένδειξη (γάτες με ανώμαλες ίριδες είναι συνήθως μεγαλύτερης ηλικίας. Συχνά επίσης μετά τα 12 χρόνια η γάτα αρχίζει να παρουσιάζει θολότητα, δακρύρροια και άλλες εκκρίσεις. Αυτές είναι λοιπόν ενδείξεις ότι έχετε μια ηλικιωμένη γάτα, αλλά όχι ότι απαραίτητα θα πεθάνει σύντομα. 

Σε κάθε περίπτωση φυσικά τα δάκρυα, η θολότητα και οι εκκρίσεις μπορεί να μην οφείλονται στην ηλικία αλλά σε παθολογικές καταστάσεις. 

Ααα, μια και το αναφέραμε κάντε κλικ στην εικόνα και μάθετε για την πολύ κοινή μόλυνση των ματιών από την οποία υποφέρουν κυρίως μικρά γατάκια (χλαμυδίωση)  στα μάτια της.

3. Μύες και κινητικότητα

Για ακόμη πιο ακριβή προσδιορισμό της ηλικίας παρατηρήστε το μυικό τους σύστημα, και την κινητικότητά. Όπως συμβαίνει και σε εσάς τους χιούμανς καθώς τα χρόνια περνούν οι δραστηριότητές μας περιορίζονται κάπως. Έτσι περιορίζουμε όλο και περισσότερο τα άλματα, το παιχνίδι, το τρέξιμο, στοιχεία που χαρακτηρίζουν τις πιο νεαρές γάτες. Ταυτόχρονα η μυϊκή μάζα μειώνεται ενώ πολύ συχνά μειώνεται η διάθεση για κίνηση. Οι πιο ηλικιωμένες γάτες είναι επίσης πιο αδύναμες, το δέρμα τους συχνά κρέμεται  και οι ώμοι προεξέχουν. Όλα αυτά είναι σημάδια γήρανσης που μπορούν να αποκαλύψουν σε συνδυασμό με τα προηγούμενα την ηλικία της γάτας σας.

Σε αυτό το σημείο να πω το αυτονόητο, ότι όλα αυτά τα σημάδια γήρανσης δεν πρόκειται να αγγίξουν εμένα, αυτή την υπέροχη γατοθεότητα!

4. Γούνα

Επίσης η γούνα της γάτας υφίσταται αλλαγές όσο η γατούλα μεγαλώνει! Οι νεαρές γάτες έχουν συνήθως λεπτή και μαλακή γούνα ενώ οι μεγαλύτερες εχουν παχύτερη με μπαλώματα από γκρίζες τρίχες!

 

Άρθρο από tsitsothecat

Διαβάστε το πρωτότυπο εδώ 


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published