Εκπαίδευση γάτας – Πως να κάνω τη γάτα μου να έρχεται σε μένα όταν την φωνάζω

εκπαίδευση γάτας

Θα ξεκινήσω ετούτο το χρήσιμο άρθρο λέγοντάς σας ότι οι προσπάθειες που έχω κάνει για να εκπαιδεύσω οποιαδήποτε γάτα είναι μηδαμινές και η εμπειρία μου είναι ελάχιστη. Τούτο εδώ το άρθρο, δεν αποτελεί άμεση εμπειρία δική μου, αλλά προέκυψε από έρευνα που έκανα στο διαδίκτυο! 

Βέβαια πολλοί κάνετε το λάθος να πιστεύετε ότι η γάτα είναι ένα πλάσμα που δεν μπορεί να εκπαιδευτεί όπως ο άνθρωπος ή ο σκύλος, αλλά αυτό δεν είναι σωστό! Η γάτα μπορεί να μάθει κάποιες εντολές πολύ χρήσιμες για την ασφάλειά της. Δείτε μερικούς τρόπους να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας στο παρακάτω σύνδεσμο:

1. Εφοδιαστείτε με την κατάλληλη ανταμοιβή-λιχουδιά

Σε αντίθεση με τα περισσότερα σκυλιά δεν είναι τόσο εύκολο να τραβήξετε την προσοχή της γάτας και γι’ αυτό για να μπορέσετε να εκπαιδεύσετε την γάτα σε σχέση με την εντολή “Έλα” θα χρειαστείτε μια λιχουδιά, η οποία θα είναι υγιεινή, υψηλής θρεπτικής αξίας, από κρέας, διαφορετική από το καθημερινό της φαγητό και ικανή να την δελεάσει, να τραβήξει την προσοχή της και να χρησιμοποιηθεί σαν ανταμοιβή για να εκπαιδευτεί η γάτα σας.

2. Φτιάξτε σύνδεση μεταξύ της λιχουδιάς και της εντολής

Είναι απαραίτητο να συσχετίσει η γάτα την εντολή με την λιχουδιά. Σε πρώτη φάση πηγαίνετε κοντά της και φωνάξτε “Έλα” και στη συνέχεια δώστε της την λιχουδιά. Μη βιάζεστε ακόμη, δεν είναι η ώρα που απλώς θα της φωνάζετε την εντολή και εκείνη θα έρχεται προς εσάς. 

Η πρώτη συσχέτιση έγινε.. πάμε στο 3ο βήμα:

3. Αρχίστε να χρησιμοποιείτε την εντολή

Πηγαίνετε στην άκρη του δωματίου κρατώντας τη λιχουδιά στο χέρι και φωνάξτε την εντολή “Έλα”. Αν η γάτα δεν δώσει σημασία κουνήστε την λιχουδιά στο χέρι. Αν παρόλα αυτά δεν καταφέρετε να τραβήξετε την προσοχή της εμπλουτίστε το ερέθισμα με ηχητικό σήμα, τον ήχο από το σακούλι μέσα στο οποίο υπάρχουν οι λιχουδιές. 

Αν η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη ώστε η γάτα να συνεχίσει να σας αγνοεί, μειώστε την. Αυτό που θέλετε είναι να μειώσει την απόστασή μεταξύ εσάς και εκείνης. Αν το καταφέρετε αυτό, όσο μικρή και αν είναι η απόσταση που διάνυσε, είναι κάτι, μια νίκη! Μαζί με τη λιχουδιά κάντε της και χάδια ανταμοιβής (για να μεγιστοποιηθεί η απόλαυση για εκείνη).

4. Αυξήστε την απόσταση

Τα πρώτα σημαντικά βήματα έχουν γίνει. Μένει τώρα σιγά σιγά να αυξήσετε την απόσταση από την οποια θα την καλείτε. Αυξάνετε σιγά σιγά την απόσταση, πηγαίνοντας αρχικά σε διαφορετικά σημεία του δωματίου, μετά έξω από την πόρτα και στο τέλος στην άλλη άκρη του σπιτιού. Καθώς αυξάνετε την απόσταση αν δείτε ότι η γάτα δεν ανταποκρίνεται, ξαναμειώστε την. Δεν θέλετε να μάθει να αγνοεί το κάλεσμα. Αφού νιώσετε ότι σε μια δεδομένη απόσταση η γάτα πάντα ανταποκρίνετε, συνεχίστε προς την κατευθυνση αύξησης της απόστασης.

5. Αλλάξτε τις τοποθεσίες από τις οποίες την καλείτε

Είναι πολύ πιθανό ως τώρα να έχετε μάθει να καλείτε από συγκεκριμένες θέσεις του σπιτιού. Σε αυτό το βήμα πρέπει να αρχίσετε να την καλείτε από διάφορα μέρη του σπιτιου, την τουαλέτα, το καθιστικό, την αποθηκούλα, την κουζίνα, την κρεβατοκάμαρα. 

Αν συνεχίσετε να καλείτε τη γάτα μόνο από ένα συγκεκριμένο σημείο η γάτα μπορεί να θεωρήσει ότι μόνο από εκείνο το σημείο θα λαμβάνει την λιχουδιά. Άλλωστε μπορεί η εντολή “Έλα” να είναι χρήσιμη για να καλείτε τη γάτα σας από πολλά διαφορετικά σημεία, οποτε τούτο το βήμα είναι κομβικό

6. Πειραματιστείτε με διάφορα εμπόδια

Ως τώρα έχετε καταφέρει να κάνετε τη γάτα σας να έρχεται προς εσάς όταν της λέτε “Έλα” σε συνθήκες ιδανικές, που τίποτα δεν αποσπά την προσοχή της, ή δεν την δελεάζει. Όμως σε πραγματικές συνθήκες πολλά πράγματα μπορεί να σταθούν εμπόδιο στο να καλέσετε τη γάτα σας.

Γι’ αυτό πρέπει να αρχίσετε να πειραματίζεστε και την εκπαιδεύετε βάζοντας διάφορα “εμπόδια” στο κάλεσμά σας, αρχικά εμπόδια που δεν την πολύαπασχολούν και στη συνέχεια άλλα, πιο προκλητικά. Αρχικά πχ φροντίστε να υπάρχει θόρυβος στο χώρο ενώ την καλείτε με την εντολή “Έλα”! Στη συνέχεια, εφόσον ανταποκριθεί επιλέξτε πιο δύσκολα εμπόδια, όπως να βάλετε εμπόδια στην διαδρομή μεταξύ του σημείου που βρίσκεται και εσας.. εμπόδια όπως καρεκλές κλπ. Αυτά τα εμπόδια όμως δεν θα την ελκύουν. 

Στη συνέχεια κάντε το ακόμη πιο δύσκολο. Επιλέξτε να την αποσπάσετε με εμπόδια που είναι ελκυστικά για εκείνη, καθώς την καλείτε. Φωνάξτε την εντολή “Έλα” τη στιγμή που κάποιος φίλος της κάνει χάδια ή την στιγμή που κάποιος της πετάει ένα παιχνίδι. 

Ο τελικός σκοπός είναι στο τέλος η γάτα σας να ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας ανεξαρτήτως των συνθηκών που μπορεί να αποσπάσουν την προσοχή της.

7. Αφαιρέστε από την εξίσωση την ανταμοιβή

Και φτάσαμε στο τελευταίο βήμα. Ως τώρα η γάτα ανταποκρίνεται στο κάλεσμά σας λαμβάνοντας την ανταμοιβή/λιχουδιά από εσάς. Πρέπει να “απογαλακτιστεί” όμως και από αυτή. Για να γίνει αυτό πρέπει να ακολουθηθεί τούτο το τελευταίο βήμα. Αρχικά να είστε βέβαιοι ότι η ανταπόκριση στο κάλεσμά σας είναι τέτοια που σας ικανοποιεί πριν προσπαθήσετε να κάνετε τούτο το βήμα.

Στη συνέχεια αρχίστε να μην δίνετε τη λιχουδιά κάθε φορά που θα ακολουθήσει την εντολή σας αλλά κάθε δεύτερη φορά. Αντ’ αυτού αυξήστε την ποσότητα των χαδιών ως ανταμοιβή. Μην επιλέξετε κάποιου άλλου είδους ανταμοιβή, αλλά μόνο τα χάδια σας που γνωρίζετε ότι είναι ανά πάσα στιγμή διαθέσιμα. Σιγά σιγά μειώστε ακόμη παραπάνω τη συχνότητα με την οποία της δίνετε τη λιχουδιά, ώσπου στο τέλος να μην της δίνετε πια λιχουδιές. 

Η γάτα σας αρχικά θα μπερδευτεί όμως θα ανταποκριθεί στο κάλεσμά σας. Στη συνέχεια θα διαπιστώσει ότι και το χάδι που λαμβάνει ως ανταμοιβή δεν είναι ασήμαντο. Αν όμως αρχίσει να μην ανταποκρίνεται, αυξήστε την συχνότητα της χορήγησης της λιχουδιάς μέχρι εκείνο το σημείο που θα ξανααρχίσει να ανταποκρίνεται. Και στη συνέχεια προσεκτικά μειώστε και πάλι τη συχνότητα σταδιακά, ώσπου στο τέλος να φτάσετε στον επιθυμητό στόχο που είναι η γάτα να έρχεται σε εσάς πάντα, χωρίς την χορήγηση λιχουδιάς! 

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΕΤΕ

Και κάπου εδώ φτάσαμε στο τέλος! Ας επισημάνουμε όμως και μερικές τελευταίες διευκρινήσεις:
  • Ξεκινήστε την εκπαίδευση της γάτας σας όσο ακόμη είναι μικρή
  • Μην ξεκινήσετε την εκπαίδευση σε συνθήκες δυσάρεστες
  • Αφού η γάτα μάθει να ανταποκρίνεται στο κάλεσμα μέσα στο σπίτι ξεκινήστε την εκπαίδευση και εκτός σπιτιού
  • Τα sessions εκπαίδευσης καλό είναι να είναι ολιγόλεπτα και να μην επιχειρείτε τεράστια πρόοδο σε ένα session.
  • Σε ΚΑΘΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ να δίνετε στη γάτα την ανταμοιβή της, ακόμη και αν δεν ανταποκρίνεται πολύ γρήγορα στο κάλεσμά σας
  • Διατηρήστε σε όλη τη διάρκεια της εκπαίδευσης την ίδια υψηλής ποιότητας λιχουδιά-ανταμοιβή!

Κλείνοντας θα ήθελα να σας ζητήσω να μου πείτε αν εσείς είχατε επιτυχία στην εκπαίδευση της γάτας σας σε σχέση με αυτή την εντολή ή κάποια άλλη. Πιθανά tips θα εκτιμούνταν δεόντως! Περιμένω τα σχόλιά σας!

Πηγή:  tsitsosthecat.gr

Διαβάστε το άρθρο εδώ


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published