Είναι οι γάτες εκπαιδεύσιμες;

Για να εκπαιδεύσετε το νέο σας γατάκι, χρειάζεται να γνωρίζετε πως σκέφτεται και πως συμπεριφέρεται.

Οι γάτες δεν είναι όπως οι σκύλοι. Οι σκύλοι είναι ζώα αγέλης που επιθυμούν να ικανοποιούν τον «αρχηγό» τους (εσάς). Τα γατάκια ενδιαφέρονται περισσότερο να ικανοποιηθούν αυτά!

Ωστόσο, με λίγη κατανόηση και υπομονή, μπορείτε να εκπαιδεύσετε το γατάκι σας και είναι σημαντικό να το κάνετε.

Οι βασικές αρχές

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να καταλάβετε, είναι ότι οι γάτες δεν αντιλαμβάνονται την τιμωρία. Η ενθάρρυνση μιας καλής συμπεριφοράς είναι πιο αποτελεσματική. Ακούγεται δύσκολο; Απλά να θυμάστε – σεβασμός, ενίσχυση και ανταμοιβή.

Ας ξεκινήσουμε από το σεβασμό. Είναι σημαντικό να συμπεριφέρεστε με τρόπο «φιλικό προς τη γάτα». Γνωρίζατε ότι οι γάτες απεχθάνονται το καρφωμένο βλέμμα, ή ότι δε μπορούν να αντέξουν ξαφνικούς θορύβους ή κινήσεις;

Η ενίσχυση σημαίνει συνέπεια και επανάληψη. Αν το γατάκι σας κάνει κάτι το οποίο θέλετε να σταματήσει, πάντα να λέτε όχι, ήπια και σταθερά. Αν το γατάκι σας κάνει κάτι το οποίο εγκρίνετε, να το ενθαρρύνετε και να του το δείχνετε.

Κι ερχόμαστε στην ανταμοιβή. Υπάρχουν δύο είδη ανταμοιβών, η μία προέρχεται από εσάς και η άλλη είναι μια γευστική λιχουδιά. Και τα δύο αποτελούν σπουδαίο κίνητρο για το γατάκι σας.

Εκπαιδεύοντας το γατάκι σας για να μπορείτε να το χειριστείτε

Οι περισσότερες γάτες δεν επιθυμούν να τις σηκώνουν, και όσο νωρίτερα το συνηθίσει το γατάκι σας, τόσο το καλύτερο.

Πολλοί άνθρωποι διδάσκουν ακούσια στα γατάκια τους κακές συνήθειες. Σηκώνουν το γατάκι τους και αν αυτό αντιδράσει αμέσως το αφήνουν κάτω. Έτσι, το γατάκι μαθαίνει ότι αν αντιδράσει, θα πάρει αυτό που θέλει.

Μια καλύτερη προσέγγιση είναι να σηκώσετε το γατάκι κι έπειτα, αν παλέψει, να συνεχίσετε να το κρατάτε ήπια αλλά σταθερά. Όταν ηρεμήσει, επαινέστε το και αφήστε το κάτω.

Γρατζούνισμα

Μπορείτε να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να μην γρατζουνάει; Όχι.
Οι γάτες λατρεύουν το γρατζούνισμα – είναι ένας φυσικός τρόπος μαρκαρίσματος της περιοχής τους και επίσης τεντώνει τους μύες τους.
Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε κατεστραμμένα έπιπλα; Όχι.
Απλά πρέπει να εκπαιδεύσετε τη γάτα σας να κάνει αλλού το γρατζούνισμα.

Αγοράστε στο γατάκι σας ένα ονυχοδρόμιο (οι αδρές επιφάνειες είναι ιδιαίτερα ελκυστικές οπότε ίσως θέλετε να επιλέξετε έναν στύλο καλυμμένο με σκοινί). Παίξετε με το γατάκι σας κοντά στο ονυχοδρόμιο και στη συνέχεια, όταν το χρησιμοποιήσει, ανταμείψτε το με επαίνους και ίσως μια λιχουδιά.

Αν γρατζουνίσει ένα έπιπλο, θα το σημαδέψει με τη μυρωδιά του. Ο καθαρισμός του επίπλου με ένα προϊόν κατά των οσμών, θα το αποθαρρύνει από το να ξαναπάει εκεί. Ορισμένα άτομα βρίσκουν ότι βάζοντας πολυαιθένιο σε ένα έπιπλο αποδεικνύεται χρήσιμο, καθώς τα γατάκια γενικά δεν είναι τόσο ικανά να γρατζουνίσουν γλιστερές επιφάνειες.

Αποτρέποντας το δάγκωμα

Το παιχνίδι με δάγκωμα είναι φυσική γατίσια συμπεριφορά. Αν το γατάκι σας δαγκώσει το χέρι σας όπως παίζει, τερματίστε το παιχνίδι αμέσως. Ότι κι αν κάνετε, μην τραβήξετε μακριά το χέρι σας. Αυτό θα κάνει το παιχνίδι ακόμα πιο διασκεδαστικό! Τα παιχνίδια και οι μπάλες είναι ασφαλέστερα αντικείμενα λείας.

Εκπαίδευση με κλίκερ

Η εκπαίδευση με κλίκερ είναι ένας σύγχρονος και επιστημονικός τρόπος εκπαίδευσης ζώων. Χρησιμοποιείτε τις ίδιες αρχές με αυτές που αναφέρονται παραπάνω αλλά το γατάκι σας λαμβάνει επίσης ένα «κλικ» για οποιαδήποτε καλή συμπεριφορά.

Πηγή: Pet City Blog


Σχολιάστε

Please note, comments must be approved before they are published